Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Új korlátok a rakparton, és a régiekkel mi lesz?

2017. március 19. - cs.k.

A vizes világbajnokság kapcsolódó beruházásaként megújul először az Újpesti rakpart, majd a vb után a rakpart V. kerületi része (id. Antall József rakpart) is.

A látványterveken remekül mutató beruházás nagyon ígéretes és sok szempontból (WC, bicikliút) valóban rendezett körülményeket fog teremteni, főleg a Dráva utca környékétől északra.

Vannak azonban a beruházásnak olyan elemei, amelyek méltán kritizálhatóak, ahogy mások is megtették már ezt korábban.

 

Az egyik leginkább vitatható elem, hogy az alsó rakpartra, a lépcsők tetejére végig korlátot terveznek építeni, nagyban rontva a projekt egyik fő célkitűzésének, a Duna városi életbe való bekapcsolásának esélyeit. Nem igazán értjük, hogy elkerítve hogyan lehet valamit közelebb hozni?

A korlát teljesen felesleges, költségnövelő elem, hiszen a Lánchídnál a függőleges korlát nélküli rakpartfal is nagyszerűen és balesetmentesen használható.
Amire viszont nagyobb szükség van, évek óta elmaradó beruházás, amelyre most itt lenne a lehetőség, a felső rakpart korlátainak műemléki szempontú felújítása.


Ahogy a fotókon is látszik, a rakpart V. és XIII. kerületi részén az 1960-as években modern ostorlámpákat építettek be, nem túl ízlésesen a XIX. század végi, XX. sz. eleji díszes öntöttvas korlátba.

Ezzel együtt a régi öntöttvas kandelábereket elvágták, a testükbe betont öntöttek.

Csak a XIII. kerületi részen maradt meg hírmondónak néhány felső rész. Ezek a megmaradt csonkok is érzékeltetik, hogy mennyire más lehetett a rakpart hangulata az eredeti világítótestekkel.

A képen egy keveset javított csak, hogy tavaly a régóta rozsdásodó korlátot lefestették, de a belegányolt részekkel nem foglalkoztak.

 

20170319130.jpg

20170319129.jpg

 

Az alsó rakpart felesleges korlátja helyett, melynek megépítése komoly műemlékvédelmi aggályokat is felvet, sokkal hasznosabb és látványosabb lehetne, ha a felső rakpart korlátjának régi fényét adnák vissza a projekt részeként.

 

 

 

Kezdeményezni fogjuk az LMP fővárosi képviselőjével, Csárdi Antallal együtt, hogy ezt a projektelemet gondolja át a főváros, és bízunk benne, hogy az egyébként alapvetően jó és hasznos projekt ezen elemében az észszerűség fog győzni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr6012350213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása