Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

In flagranti a Sas utcában

2015. január 29. - cs.k.

 

A múlt hét egyik napvilágot látott ügye volt, hogy a kerület, egyik utolsóként teljes egészében önkormányzati tulajdonú műemlék házában kíván éttermet nyitni a kerületi média legfontosabb embere - a Habony Árpádnak is lakcímet biztosító - Karalyos József, akinek meggyűlt a baja a lakókkal.

http://444.hu/2015/01/20/most-muemlekhazat-barmol-szet-aki-habonynak-lakcimet-adott/

Az Sas utca 6. szám alatt található 296 nm-es helyiséget Karalyos cége, a kerület szuperfüggetlen és kiegyensúlyozott lapját kiadó Impress Régió Kft 2013 elején vette bérbe az önkormányzattól. A helyén korábban SZDSZ iroda működött. A bérbe vett ingatlant étteremként kívánják üzemeltetni, ezért nagy átalakításokba kezdtek.

Tekintettel a beruházásra az Impress Régió a bérleti díj csökkentését kérte az önkormányzattól. Ezt a Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottság 2013 februárjában meg is szavazata számukra a felújítás idejére, de maximum egy évre. Ez idő alatt csak a helyiség közös költségét kellett megfizetni a bérlőnek.

2013 szeptemberében kaptak engedélyt a bizottságtól az elszívó berendezés megépítésére, úgy hogy semmilyen ellentételezést nem kérhettek az önkormányzattól cserébe.

2014. áprilisában, az egy év lejártával a bizottság ismét engedélyt adott a bérlőnek, hogy június 1-ig továbbra is csak a közös költséget fizesse.

Az étterem azóta sem nyílt meg, nem tudni, hogy azóta fizeti-e a cég a bérleti díjat, vagy továbbra is a közös költséget kell megtérítenie.

Az épület az egyik utolsó műemlék ház a kerületben amelyben a lakásokat korábban nem vehették meg a bérlők, de mióta a törvény erre lehetőséget ad, folyamatban van a társasházzá alakítás, és a kerület szándékában áll a lakások értékesítése. Az ingatlanok forgalmi értékének megállapítása is folyamatosan történik, így a lakók hamarosan tulajdonosok lehetnek.

Nem lennénk meglepődve, ha a lakások értékesítése után, a frekventált helyen található házban lévő üzleteket is kijelölnék elidegenítésre. A jelenlegi rendelet szerint pedig a benn lévő bérlőknek elővásárlási joguk van az ingatlanra, az ominózus 30%-os kedvezménnyel. Így esetleg az is előfordulhat, hogy egy abszolut baráti cég úgy juthat majd kedvezményesen egy értékes üzlethelyiséghez, hogy közben bérleti díjat nem, vagy alig fizetett.

Reméljük, hogy nem így lesz, hiszen pont ez az a hely, a Bazilikától néhány lépésre, ahol az önkormányzat, ha akar, komoly bevételhez juthat az ingatlan bérbeadásával is

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr777108691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása