Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Ösz elött, tavasszal

A belvárosi együttműködés alapvetéseiről

2019. április 05. - cs.k.

 

Majdnem napra pontosan egy éve történt meg az a szinte senki által nem várt és előre nem látott esemény, hogy Csárdi Antal, az LMP színeiben, megverte az Budapest 1. választókerületében a Fidesz jelöltjét Hollik Istvánt.

A meggyőző arányú nyereség okait azóta sokan, sokféleképp magyarázzák.

Természetesen kellett hozzá az, hogy a baloldal pártjai ne indítsanak jelöltet, de ez önmagában nem lett volna elég egy ilyen, erősen jobboldali kerületeket (I. és V. ) magában foglaló körzetben.

A győzelemhez az is kellett, hogy az állva maradt jelölt(-ek) egyaránt számíthassanak a bal- és jobboldali választók szavazatára. Az LMP által megtestesített jobboldali, nemzeti elemeket is tartalmazó, de alapvetően baloldali politika alkalmas közös többszörös volt a választók széles rétege számára.

 

Ha egyszer elő lehetett állítani ezt a mindenkit meglepő eredményt. (Az ügyeletes lieblingé kiszemelt szegény Hollik István nem is kapott listás helyet, mondván úgyis megnyeri a körzetét) kézenfekvően adódik a következtetés, hogy valami hasonlót kellene csinálni az önkormányzati választáson is.

Persze az önkormányzati választás egy sokkal nehezebb dolog. Ott sokkal jobban számít a jelöltek személye, és a Fidesz regnáló polgármesterei jó pozícióból indulnak.

Éppen ezért lenne fontos, hogy az őszi megmérettetésen olyan jelölt induljon helyben a Fideszes ellen, aki képes megnyerni.

Ennek a jelöltnek természetesen helyben ismertnek kell lennie, valamint neki és pártjának is (fel)vállalhatónak kell lennie mind a bal mind a jobboldali szavazók számára.

Csak így élhetünk azzal a reménnyel, hogy még a választókerületen belül is kiemelten jobboldali és jól idomított V. kerületben is verhető a Fidesz.

(A parlamenti választás után megtartott időközi önkormányzati választáson egyébként már nem sikerült megismételni a bravúrt. Az MSZP-hez kötődő civil jelölt, aki egyedül állt szemben Fideszes ellenfelével 67%:28% arányban maradt alul.)

 

A fővárosi ellenzéki tárgyalásokon jelen állás szerint az V. kerületet az MSZP akarja, az általuk támogatott polgármester jelölt Tüttő Kata.

A jelölt személye az V. kerületi választók számára nem ismert. Hogy is lenne az, amikor ő jelenleg XII. kerületi önkormányzati képviselő. A kerülethez nem kötődik.

Hacsak azt nem vesszük ide, hogy párja, Leisztinger Tamás mind Rogán idején, és a mai napig is a helyi Fidesz ingatlanmoguljával Kertész Balázzsal lapátolja ki a kerület vagyonát a közösből különböző trükkökkel, fillérekért.

 

Vele biztosan nem verhető a Fidesz jelöltje, akinek emellett 4 év polgármesterség és a Mai Belváros lapjain megjelent kb 1200 fotó fórja van.

 

A tavalyi választások listás eredményeit megnézve, láthatjuk, hogy az MSZP-DK az ellenzéki szavazóbázisban kisebbségben van.

Az arányok jelentősen nem változtak az elmúlt egy évben.

 

 

FIDESZ

MSZP-P

DK

JOBBIK

LMP

MOMENTUM

MKKP

42%

15%

7%

9%

14%

8%

3%

 

Látszik, hogy az LMP, a Jobbik és a Momentum szavazóbázisa nélkül nem nyerhető a kerület. Ezek a szavazók összességében pedig biztos nem szavaznak egy élénkvörös jelöltre.

Az önkormányzati választáson különösen nagy tétje van minden százaléknak, hiszen a tevk-kban 10 ből 9 helyen a Fidesz 50% feletti eredménnyel nyert. Ha ezen változtatni akarunk akkor jó polgármesterjelölt és jó helyi jelöltek kellenek.

 

Adódik tehát a következtetés, hogy ha a kerülettel tényleg számolni akarunk, akkor egy jó, helyben ismert, látható önkormányzati munkát végző pl LMP-s jelölt nagyobb eséllyel szállhat a ringbe ősszel, mint egy helyben ismeretlen, ráadásul támadható valaki.

A lista élén mindenképp ismert, helyi politikusoknak kell szerepelni.

Vagy ha nem, akkor elengedtük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr2014740673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása