Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Trükkök százai - Egy világörökségi ingatlan elkótyavetyélése

2019. január 08. - cs.k.

A belvárosi képviselő testület az ünnepek előtti utolsó ülésén több mint 1 milliárd forintért adott el ingatlanokat. A listán szereplő 16 helyiség közül számos olyan van, amelyet éppen csak annyi ideje bérelnek a bérlők (1 év), hogy megkaphassák a bérlőknek járó 30%-os kedvezményt. Néhány másikat pedig egy-két éve bérelnek, de a bérlő eddig nem csinált semmit az ingatlannal, nem újította fel, nem használta, esetenként még bérleti díj csökkentést is kért. Most mégis lehetőséget kapnak mindannyian a bérlemények megvásárlásra.  

Az eladások indoka Szentgyörgyvölgyi polgármester részéről az, hogy a kerület komoly fejlesztések mellett kötelezte el magát és ehhez kell a pénz.

Félretéve azt, hogy a  kerület 6 milliárdos! tartalékkal kezdte az évet, és hogy a kormánytól rendszeresen kap plusz pénzeket az önkormányzat (legutóbb például az uszodára 3 milliárdot, [érdekes mód pont ennyivel drágult eddig az első tervekhez képes a beruházás]), vajon felelős vagyongazdálkodás eladni ezt a 16 ingatlant, amelyekből éves szinten közel 100 millió forint bérleti díj folyik be, ahelyett, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő 800 db üres ingatlanból adna el a kerület, nyilvánosan, versenyben, a mostani magas piaci árak mellett? Én azt hiszem, hogy nem, ez nem nevezhető felelős gazdálkodásnak.

És a már eleve sok problémát felvető bevezető után álljon itt egy konkrét eset a legutóbbi testületi ülésről.

Világörökségi helyszínen, a Belgrád rakpart 27-ben van egy 1410 nm nagyságú helyiségcsoport. A Március 15. tér felé eső épület komplett bal alsó traktusa. Központi elhelyezkedése miatt korábban Centrum áruház, Díjbeszedő és egyéb közületek székhelye volt. Az épület másik oldalán a néhány éve átadott kerületi idősek klubja. Óriási utcai üvegportálok, parádés kilátás a Gellért hegyre, kiváló elhelyezkedés.

belgrad_27.jpg

 

Az ingatlan vitathatatlanul kiemelt jelentőségű és méreténél, értékénél fogva fontos kerületi vagyonelem.

Korábban ezt a kerületi vezetés is így gondolta, hiszen a 2015-2019-es gazdasági programban még többször szerepel kiemelten nevesítve. Akkor még turisztikai központot, idegenforgalmi célú hasznosítást szánt ide a kerület.

2014-ben ki is írtak egy pályázatot az ingatlan turisztikai célú hasznosítására, bérbevételére.

Majd a pályázat lezárulta után az önkormányzat saját költségén kicseréltette az épület összes homlokzati nyílászáróját, hatalmas üveg portálokat kiképezve.

Plusz a belső részeken is megcsinálta a leendő bérlőnek a felújítást, szerkezetkész állapotba hozva a teljes belső részt. Az belvárosnak sok tízmillió forintjába kerülő beruházás után a bérlőnek lett volna feladata befejezni a kialakítást (burkolatok) és üzemeltetni a helyet.

Ehhez képest egy kapavágás nem történt az ingatlanban az elmúlt években.

A fideszes vezetés először a 2018 szeptemberi testületi ülésre akarta behozni az ingatlan eladását, de akkor heves tiltakozásunk hatására végül levették a napirendről.
De decemberben ismét felkerült, és minden tiltakozás és az észérvek ellenére a fideszes képviselők eladták. Mi történt a három hónap alatt, hogy az akkor még a kerületi vezetés számára is megalapozottnak tűnő aggályok elcsitultak? Semmi, hacsak nem annyi, hogy a helyiségeket gyorsan kimeszelték és megcsinálnak egy kamu kiállítást, (ami sokszor a meghirdetett időpontban sincs nyitva), hogy úgy tűnjön, itt tényleg történt valami.

Az 1410 négyzetméteres helyiségcsoportot az önkormányzat 349 millió forintért adja el a vevőnek. A kerület 2014-es ingatlanbotrányokban már exponált értékbecslője a Sátori és tsa. iroda a 450 000 forintra becsülte a legfrekventáltabb területeket. (A pince esetében pedig az a kérdés, hogy azok a ház eredeti pincéi-e, mert ha igen, akkor azok most földszintiek a régi Erzsébet híd töltésének 1960-as években történt elhordása miatt). Ebből jön le ugye a 30% kedvezmény, tehát így kevesebb mint 315 ezer forintos négyzetméter áron juthat a szerencsés vevő egy Dunaparti, panorámás, óriás üvegportálos, részben felújított, szerkezetkész üzlethelyiséghez.

 

ertekbecsles.jpg

Azzal, hogy ezt azt egy ingatlant ilyen módon adta el a kerület, nagyságrendileg annyit vesztettek a belvárosiak, mint amennyi a társasházi-felújításokra van előirányozva a helyi költségvetésben!

A vevő a Belgrád 27 kft nevű projektcég, akikkel Szentgyörgyvölgyi Polgármester Úr hosszú huzavona után, melynek részleteiről nem árult el semmit, 2016 nyarán írta alá a bérleti szerződést. És két év múlva, már meg is vásárolhatják kedvezményesen az ingatlant, anélkül, hogy ott bármit csináltak volna.

A projektcég mögött a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó V-Stúdió Kft áll, akik néhány éve 8 millióért vehették meg a kerület Kossuth téri reprezentatív házasságkötő termét, mely akkor szintén nagy botrány volt.

Az elmúlt néhány hónapban felpörögtek a kerületben a gyanús ingatlanügyek. Pályázatok évek óta nincsenek. A bérbeadások, eladások pályázaton kívül, polgármesteri javaslatra történnek. A Rogán korszak botrányait idéző kiárusítási hullámmal ismét csak a kerületiek veszítenek. A fideszes vezetés sorra adja el a kiemelt adottságokkal rendelkező ingatlanokat a kiválasztottaknak, minimális látszat-bérlet után, a piaci ár töredékéért, miközben több száz üresen álló helyisége van a kerületnek.

A jelen ügyben a kormányhivatalhoz fordultunk, a testületi ülés törvénytelenségének megállapítása miatt.

Ha meg akarjuk állítani a nemzeti vagyon további elherdálását, a belváros kiárusítását, októberben le kell őket váltanunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr5314546940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illiberális 2019.01.09. 08:59:03

Valamit nem értek. Leisztinger közismerten baloldali-liberális kötődésű milliárdos. Akkor most miért is üzletel vele a fideszes önkormányzat? Már ő is megtért és fideszes lett? Vagy továbbra is forgalomban vannak a Nokiás dobozok és akkor aztán nem számít kinek milyen a politikai meggyőződése?

chrisred 2019.01.09. 09:04:07

@illiberális: Az elit az elit, a politikai meggyőződés meg a plebsnek szánt porhintés.

chrisred 2019.01.09. 09:10:40

@illiberális: Amúgy Leisztingernek soha nem volt semmilyen liberális irányultsága, a kilencvenes évek szabadrablásában megtollasodott fazon (kárpótlási jegyek), aki mindig az aktuális hatalomhoz dörgölőzött. 2011-ben például váratlanul kiderült róla, hogy rajong a fociért.

Minden ballib bérretteg 2019.01.09. 09:18:48

Leisztinger Tamás leginkább az MSZP-SZDSZ kormány kegyeltje volt, és helyi fegyverhordozója.
Ma is az.
Ezek szerint a Fidesznél is benyalt.

Ballib vagyok mert rettegek 2019.01.09. 09:25:43

@illiberális:

Liesztinger egy hosszú ideig megtévedt ballib oligarcha volt, aki viszont 2010 óta jó nemzeti magyar nagytőkés hazafi lett. Megtarhatja a lopott vagyonát, csak ezután nem szabad neki a ballibeket pénzelni és a foci Tao-ba és a DVTK-ba annyi pénzt kell öntenie amennyit a haza megkíván.
Bárcsak minden ballibnek úgy megjönne az esze mint ennek a Leisztingnek és akkor 2022-re meglenne a háromharmad.

gyurmicsek 2019.01.09. 09:44:17

Tehát a pénzes ballib jó ballib, a pénzes migráns jó migráns. Micsoda elvek. ez igen.......

Minden ballib bérretteg 2019.01.09. 10:40:16

@gyurmicsek:

Csakhogy tisztázzuk. Simicska is nyert pályázatokat az MSZP-SZDSZ kormány alattt is.
Csak kb fele annyit, mint utána a G napig.

Kis kiváncsi 2019.01.09. 11:26:18

@illiberális: Már rég megtért. Jó üzleti partnere a Lörincnek, neki adta el az összes szállodáját, DE amíg az övé volt addig is ingyen biztosította a Fidesz rendelkezésére,kongresszus,gyűlés,pihenés,céljából.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.09. 14:15:33

Ezekért az ingatlanügyekért visszamenőleg rendesen osztanám a büntiket!

ankica 2019.01.09. 15:43:34

@illiberális: Eddig is mindegy volt hogy hová tartozol ha meg vannak a kapcsolataid a másik oldalon. Hát ha ez így igaz ahogyan a cikk szól akkor bizony nagy baj van. A lakásomat 70 %-ért meg is vásárolhattam viszonylag rossz helyen és rossz épületben, itt pedig a legértékesebb helyen fillérekért az üzletet, nem semmi. A polgármester urat azonban mindenképpen megvédem, a hülye is látja hogy nem ő dönti el hogy mit és mennyiért ad el.
süti beállítások módosítása