Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Ingatlanbotrány No. sok: Sas utca 17.

2015. január 10. - cs.k.

 

Van egy üzlethelyiség a Sas utcában, amely minden eddiginél jobban példázza, hogy mekkora pénzeket, mekkora vagyont tékozolt el a belvárosi önkormányzat Rogán Antal polgármestersége alatt.

A Sas utca 17. szám alatti, összesen 310 négyzetméteres üzlethelyiséget a CBA bérelte 2007 től, pontosabban a Lázár és Fiai kft. 2011 december 8-án dönt úgy a képviselő testület 10:2 arányban, hogy az ingatlant kijelöli elidegenítésre. Az elővásárlásra jogosult a Lázár és Fiai kft, (azóta CBA L. és F. kft)

Az aktualizált forgalmi értékbecslés az ingatlan értékét 73 642 600 ft-ban határozta meg, ennek megfelelően az ingatlan vételára 51 549 820 forint lett, a bérlőnek járó 30%-os kedvezménnyel.

Érdekes módon az ingatlannyilvántartásba már nem a Lázár és Fiai kft kerül bejegyzésre, hanem egy projektcég, a Sas utca 17 kft, amelyet a cégnyilvántartás szerint 2011. 12. 02-án alapítottak, tehát kb egy héttel azelőtt, hogy az üzlethelyiséget kijelölte volna az önkormányzat elidegenítésre. Ekkor, ez a Kft. még nem reménykedhetett abban, hogy az ingatlan közelébe kerül, hiszen az üzlet még az önkormányzat tulajdona és a CBA bérli a cég mégis megalakult . És nem is csalatkoztak, hiszen 2012 áprilisában már őket jegyzik be tulajdonosként.

Az két helyrajzi számon szereplő ingatlanokra a megszerzést követően azonnal 2x 40 millió forint jelzálogot jegyeznek be. 2012. 07. 03-án, tehát már ekkor egy szőrös szívű pénzintézet is jóval többre értékelte az ingatlant, hiszen a még az önkormányzat által becsült forgalmi értéknél is több jelzáloghitelt adott az ingatlanra. Még ha azt is feltételezzük, hogy az teljes hitelfedezeti értéket behitelezték, amely a forgalmi értéknél jóval alacsonyabb szokott lenni akkor is sokkal nagyobb becsült forgalmi érték jön ki az ingatlanokra.

De a történet itt még nem ér véget. Sőt! 2014 végén az ingatlan borbárrá alakítva megjelent a piacon. Most is árulják az alábbi linken.

http://www.premierhome.hu/adatlap/Sas-utca/00000000000686901938/

És, hogy mennyi a vételár? 1,39 millió Euro azaz kb 430 millió forint!!! Több mint nyolcszoros különbség!

Persze egy étterem nem ugyanaz, mint egy bolt, biztos sokat költöttek rá. Igen, ez így van. Mint megtudtam, az ingatlanra 110 millió forintot költöttek, tehát ha ezt az összeget levonjuk, meg mondjuk még egy kicsit több mint 100 milliót lealkudunk, akkor is legalább négyszer annyira értékeli a piac a helyiséget, mint az önkormányzat.

A korábban nyilvánosságra került ügyekhez képest itt még durvább az önkormányzat által kért és a piaci érték közötti különbözet. Érdekesség még, hogy a  CBA közvetítésével játszották át az ingatlant egy másik társaságnak. Az ügylettel biztos mindenki jól járt, csak legkevésbé a belvárosi polgárok, akiknek a zsebéből (majdnem) észrevétlenül húztak ki százmilliókat.

 

dr. Csonka Krisztián 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr247054931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2015.01.10. 16:42:56

Ha a Lázár és Társai Kft. bérelte az ingatlant, akkor hogyan lehetett az elővásárlás jogosultja a Lázár és Fia Kft.? Nincs itt valami elírás? Ámbár annak tükrében, hogy végül a Sas utca 17 Kft. vásárolhatta meg a bérlői engedménnyel, már semmin nem lehet csodálkozni! Az előző (ön)kormányzatokat itt-ott néhány milliós ügyletekért bíróság elé állították hűtlen kezelés, befolyással üzérkedés, jogtalan haszonszerzés és egyéb címeken... Kíváncsian várom a fejleményeket!

cs.k. 2015.01.10. 17:48:55

Köszönöm, de, igen, elírás volt, javítottam!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.09. 22:45:34

Sas u. 17... 10+ éve sokat jártam oda... eleinte egy egész jó kis bolt volt. Aztán elszivárogtak az ismerős eladók, az árak felfelé indultak, a hidegkonyha minősége meg lefelé... végül elköltöztünk a környékről, de akkor már nagyon ramaty volt a bolt.
süti beállítások módosítása