Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Kivágják az összes Semmelweis utcai fát

2018. február 18. - cs.k.

 

Múlt héten döntött a kerület Tulajdonosi Bizottsága, arról, hogy hozzájárul a Semmelweis utca összes fájának a kivágásához.

Az LMP és több ellenzéki képviselő tiltakozása ellenére a Fideszes többség úgy döntött, hogy az utca felújítása előtt eltüntetik az összes fát, egészségeset és beteget, jó állapotúakat és kevésbé jó karban lévőket, átültethetőeket egyaránt.

Az utca felújítása már régóta tervben van, már 2014-ben meg akarta csinálni a kerület, de ez akkor valamiért elmaradt. Akkor készíttették az itt megtekinthető szakvéleményt a fák állapotáról a Főkerttel. Azzal a Főkerttel, amely fenntartóként a fák gondozásáért volt felelős. A szakvélemény, ahogy azt már megszokhattuk, alátámasztotta, hogy a fák rossz állapotban vannak. és többségüket ki lehetne vágni. Azaz a Főkert saját maga fogalmazott meg a saját munkájáról lesújtó véleményt.

A Semmelweis utca, amely korábban a dús lombú fák miatt árasztott különleges hangulatot, nem sokkal később egy durva beavatkozás áldozata lett. A fák koronáját csonkították meg jelentősen.

Nem tudunk nem arra gondolni, hogy ez az első lépése volt a fairtó tervnek, hiszen a látszólag egészséges, kiterjedt lombkoronájú fák eltüntetése egyik napról a másikra biztosan heves tiltakozást váltott volna ki az ott lakókból.

Így nézett ki az utca 2013-ban:

semmelweis_utcai_fak.png

Aztán 2015-ben végül nem történt meg az utca felújítása, idénre halasztódott. Mivel a kerület terve a fákkal sejthető volt, korábban is kérdeztük testületi ülésen a polgármestert, hogy mi a szándék velük, de minden alkalommal kitérő választ kaptunk.

A mostani döntéssel az átültethetőnek minősített fák kivágását is elfogadták, mondván, hogy az előkészítésük az átültetésre hosszú időt venne igénybe. Ez is azt mutatja, hogy az igazi szándék a kényelmetlenné vált fák eltüntetése, hiszen a beruházás négy éve tervben van, így bőven lett volna idő az előkészületekre. 

Mi LMP-sek, és az ott lakók is – már akik egyáltalán hallottak a tervről – rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a kerület úgy tekint a fákra, mint akadályokra, és ezt a beruházást is egy tarvágással indítja. A kerületben nagyon sok fa esett áldozatul a közterületek felújításának az elmúlt években, és különösen egy olyan forgalmas csomópont mellett, mint az Astoria, a több tíz éves, lombos fák nagyon fontosak a levegőminőség és a hőérzet szempontjából is az ott élőknek. A helyükre ültetendő növendék fák még évtizedekig nem lesznek összehasonlíthatóak a mostaniakkal. Arról nem is beszélve, hogy ha hasonlóan elhanyagolják az ápolásukat, akkor azok sem lesznek jobb állapotban.

A szándék nyilvánvalóvá válása után ismételten felkérjük Szentgyörgyvölgyi Polgármester Urat, hogy gondolja át ezt a döntést és változtassa meg, hiszen a Belvárosnak leginkább minél több zöldre van szüksége. Ha kapunk választ, közöljük!

dr. Csonka Krisztián

 FRISSÍTÉS / UPDATE:

Cikkünk megjelenése nyomán a Főkert nyilvános bejárást szervez, ahol a szakértőknek is lehet kérdéseket feltenni.

Február 21. szerda, Febr. 22. csütörtök: 16:00
Február 23. péntek 13:00

Létrehoztak egy külön aloldalt is az utcával kapcsolatban: 

http://www.fokert.hu/semmelweis-utca/


 

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr4913679286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shish Yakoo 2018.02.18. 20:29:38

Nem kötelező Budapesten lakni. Akinek nem tetszik, adja el a pesti lakását. Kambodzsában a tengerparton kész házat vehet az áráért. Ott garantáltan tiszta a levegő, nincs kutyaszar, internet és finom ételek viszont vannak.

anyadmajma 2018.02.18. 21:58:52

@Shish Yakoo: te valami hazaáruló bolsevik geci fideszes bértroll lehetsz valamelyik szar nickeddel a százból ennyi ésszel, te gyökér:)
Az nem zöldterület-bővítés, ha lézerhalálragázolomakinemmegyelőlemjani eztán zöld aduiS8-al közlekedik.

köszönni meg én fogok 2018.02.18. 22:49:50

@Shish Yakoo: Ahogy azt te elképzeled. Tele vannak szeméttel az ázsiai partok is, egyébként pont az ilyen seggfejek miatt, mint te.

Shish Yakoo 2018.02.19. 06:16:57

Ahh! Szóval hülye, aki tengerparton hullámok morajlására, különféle madarak énekére, a szomszédból átszűrődő vidám énekszóra ébred, 29 fokos kristálytiszta tengerben fürdéssel kezdi a napot, és általában egész évben úgy él kb. havi 500 euróból, ahogy színes brosúrák szerint havi 2000 euróért élhetne. Jó hülyének lenni! ស្វាគមន៍

Shish Yakoo 2018.02.19. 06:43:18

Kambodzsa rohamosan fejlődik – ha most vesztek házat itt jó helyen, pár év múlva a dupláját, tripláját éri.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.02.19. 13:42:13

Jó' van Yakoo, elböfögted amit elvárt tőled a hazaáruló gazdád, de most már tényleg eltakarodhatsz retekes kurva anyádba.

Ami meg a fákat illeti. A megcsonkításukkor sokan aggódtak, de be kellett látniuk, hogy ezek, az egyébként nem túl esztétikus, fák elég gyorsan kisarjadtak újra. Persze a kivágásuk más tészta. "Csakazértmert" alapon nem kéne hagyni... De az is igaz, hogy utána olyan fényár lesz a emeleti lakásokban, amilyet 50 éve nem láttak a helyiek. Ez se rossz szempont.

Szürkeeminenciás Ágica 2018.02.19. 18:51:33

kÉT ÉVVEL EZELŐTT MÁR MEGNYÍRTÁK ŐKET, ÚGY HOGY TÉNYLEG NEM ÉRTEM MIÉRT KELLENE EZEKET KIVÁGNI? vÉLETLENÜL EZ A MOST HIRTELEN FAKIVÁGÁSI AKCIÓ NEM VÉLETLEN A KÉT ÜRESEN ÁLLÓ ÉPÜLETTEL FÜGG ÖSSZE?? aZ EGYIK A volt MÁK ÉPÜLETE, A MÁSIK KÖZVETLEN MELLETTE AZ OTP - É VOLT. aZ UTÓBBI LEGALÁBB 8 ÉVE ÜRES, A VOLT MÁK -É JÓ KÉT ÉVE NE FELEJTSÜK EL HOG YNEM MESSZE A JÓZSEF NÁDOR TERET IS KIIRTOTTÁK RÉCSÖLKE LUXUSGARÁZSAKÉNT. NEM MARAD ZÖLD FELÜLET LASSAN MERT MINDENT KIIRTANAK ANÉLKÜL, HOGY A LAKOSSÁGOT MEGKÉRDEZNÉK. RÓLA.

viktatorKiller 2018.02.19. 19:09:00

@Shish Yakoo: ezen infók szórására blogot indíthatsz

Shish Yakoo 2018.02.19. 19:47:14

Nem igaz, h mennyire fogatlanok vagytok! Harapjatok rá erre: www.lec.com.ar

Garay Klára 2018.02.23. 06:40:21

Az V. kerületi tulajdonosi bizottság szereptévesztésben van és nem ismeri a saját lehetőségeit! MNem hogy a tulajdonosi bizottság nem dönthet a fák kivágásáról, de még a saját jegyzőjük sem! Mert még ennél is hülyébb világ lenne az, ha valaki a saját telkén álló fáról maga magának hozna kivágási engedélyt! Ilyen esetben valamelyik másik kerület jegyzője adhat ki favágási engedélyt, melynek tartalmaznia kell a fapótlási tervet is. Ki is kell függeszteni az engedélyt hirdetményi úton...hogy az érintettek megtehessék az észrevételeiket! Jogállamban így kellene működnie a dolognak!
süti beállítások módosítása