Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

Teher alatt nő?

Tovább húzódik a József nádor tér befejezése

2018. november 28. - cs.k.

Egy éve kész kellene lennie a beruházásnak, de még ma sem látni pontosan mikor kapják vissza a belvárosiak és a budapestiek a József nádor teret.
A téren épülő mélygarázs munkálatai, illetve a felszínrendezés egy éves késésben van.
Ennek csak kis részben oka a régészeti feltárási munkák elhúzódása. A fő felelős a késésért a mélygarázs építője, a kormánykedvenc WHB West Hungária Bau kft kivitelezési hibája.
A munkákkal elhalmozott udvari építtető (ők építik többek között a Millenáris mélygarázsát, a Bozsik stadiont, Andrássy úti hotelt, újítják az Operát, az NNI központját...)  volt megbízva azzal hogy megépítse a mélygarázst és megcsinálja felette a talaj feltöltést a tükörsíkig (az utolsó előtti rétegig).

Azonban statikai szakvélemények szerint nem megfelelő teherbírással építette meg a mélygarázs fődémét, ami így nem fogja elbírni a tervezett feltöltést és a felszín tervezett kialakítását.
Az önkormányzat által megkezdett felszínrendezési munkákat ezért abba kellett hagyni. A kerület szerette volna elérni, hogy a beruházó oldja meg a problémát. Ez jelen esetben elsősorban a mélygarázs zárófödémének tehercsökkentését jelentette volna. Ezek a tárgyalások nem vezettek eredményre, így a kerület kénytelen volt saját szervezésében és költségére megoldást keresni, hogy ne húzódjon még tovább a tér kialakítása, ami így is jelentősen borzolja a környéken lakók és az üzlettulajdonosok idegeit.
Ez a megoldás 135 000 000 forintba került eddig a kerületnek. Ennyi ugyanis a teherkönnyítésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertesének díjazása. (Aki egyébként egy másik kormány és kerületi kedvenc a Penta.)

Innentől kezdve reménykedünk:

Reméljük, hogy ezt az összeget a kerület tárgyalásokon vagy végső esetben jogi úton vissza tudja követelni a beruházótól és meg fog térülni a Belváros költségvetésébe.
Reméljük, hogy a tér felszínrendezése valamikor jövőre elkészül, jóval az eredeti határidő után és 3 év után visszakapják a budapestiek.
Remélhetőleg meg tud valósulni az eredeti műszaki tartalom a díszkutakkal és a tervezett mennyiségű fával, zöldterülettel.
Reméljük máshol, ahol ez a cég épít, nem merülnek fel ilyen problémák.

 A munkák jelenleg itt tartanak:

986c0081-4fe9-43bf-953e-cf0a40d593ac.jpeg

6ec59605-24ae-467b-b7dc-aea217e39690.jpeg

Favágások a Belvárosban

 

Kivágták a fákat a Semmelweis utcában.

A cikkünk nyomán szervezett bejáráson felvetődött kérdések megválaszolásával az önkormányzat nem foglalkozott. Az utca tervezett felújításába, a fák sorsának kérdésébe nem vonták be a helyben lakókat. Ennek az ügynek még lesznek utórezgései, de a kivágott fákat ez már nem hozza vissza.

 

E szomorú apropó kapcsán összeszedtük, hogy mostanában hogyan fogytak, vagy esetleg gyarapodtak a Belváros zöldterületei.

 

Az elmúlt években folyamatosan újultak meg a Belváros közterületei. Ez természetesen mindenki számára örömteli fejlemény, még akkor is, ha a munkákra költött közpénzek felhasználásának módja gyakran nem volt a legmegfelelőbb.

(Emlékezzünk csak a Budapest Szíve programra, vagy arra, hogy a kerület lényegében verseny nélkül, egy keretszerződés alapján bízza meg a cégeket a közterület felújítási munkákra. De ez egy másik téma.)

 

Ami viszont ezen felül közös szinte az összes beruházásnál, hogy mielőtt megindulnak a munkagépek, nekiállnak a kőművesek, majd mindenhol felvisítanak a láncfűrészek és dőlnek a fák.

 

A legkisebb házfelújítástól,a komplett tér átépítéséig alig találni olyan beruházást, ami nem tarvágással, vagy jelentős fairtással kezdődne.

Aztán a több tíz, esetenként több száz éves fák helyére néha kerülnek frissen iskolázott csemeték, néha még azok sem. A Belváros tüdeje folyamatosan sorvad.

Új zöldfelületek kialakítására pedig az adottságok miatt kevés a lehetőség, bár ahogy az LMP sikerre vitt kezdeményezése mutatja, lehet eredményeket elérni.

 

A Belgrád rakpart Főváros által a Rak-Park beruházás keretében tervezett átépítése is 27 fa kivágásával indult volna, de ezt az LMP sikeresen levetette a napirendről, így ott egyelőre csak fervben van a fairtás.

Ha nem lenne a 10 000 fát Budapestre program, amelynek keretében valahol pótolják a kivágott fákat.

 

Lássuk hát a fakivágásokat térképen.

 

lmp_fakivagas_v_infografika_1200px_x_1200px.png

 

1.      Kossuth  tér, Parlament körül. 2012-2013: 276 fa

A Belvárosban az utóbbi években történt legnagyobb fairtás.

http://greenfo.hu/hirek/2012/03/02/fakivagas-a-kossuth-teren

 

http://nol.hu/belfold/20130419-tovabbi_fakat_akarnak_kivagni_a_kossuth_teren-1380921

 

https://atlatszo.hu/2013/05/06/kossuth-ter-fakivagas-brfk-ugyeszseg-vedegylet/

 

 

2.      Balassi Bálint utca a Házelnöki rezidencia előtt 2017:  5 db fa

 

 

 

Egy kis beruházás, de itt is útban voltak a fák. A tervezett 3 helyett végül az összes, az épület előtt lévő fát kivágták!

 

drotker.blog.hu/2017/05/31/fanyuvok_ujabb_kormanyzati_beruhazas_irtja_a_belvarosi_fakat

 

 

3.      Olimpiai Park. Több száz éves, utóbb egészségesnek bizonyult platán 2013. 1 fa

 

http://5.kerulet.ittlakunk.hu/onkormanyzat/130916/fakivagas-az-olimpia-parknal-kisebb-kaosz

 

 

4.      József Nádor tér 2016: kb 40 fa

 

http://greenfo.hu/hirek/2016/03/10/likvidaltak-a-jozsef-nador-ter-fait

 

5.      Ferenciek tere 2012. 35 fa

 

http://5.kerulet.ittlakunk.hu/civil/120413/mi-lesz-ferenciek-teren-levo-fakkal

 

6.      Egyetem tér 2012: kb 7 fa

 

Ezek azóta is nagyon fájóan hiányoznak a kopárrá változtatott Egyetem térről.

 

http://belvaros.lehetmas.hu/hirek/735/tobb-zoldet-a-belvarosba/

 

7.      Kálvin tér, Vámház körút, Fővám tér 2012: Kb 30 fa

 

 

8.      Belgrád rakpart 2018 (Terv) 27 fa

 

9.      Semmelweis utca 2018 (Megvalósult terv) 27 fa

 

És az új zöldfelületek a Belvárosban. Ez sajnos egy sokkal rövidebb felsorolás.

 

1.      Szerb utcai szabadtéri sport park egy korábban lomtárként használt üres önkormányzati telken.  2016: 4 db fa, LMP-s kezdeményezésre! (Ami természetesen )

 

https://mno.hu/belfold/csardi-zoldebb-fovarost-szeretne-1246240

 

https://www.facebook.com/lmpbelvaros/photos/a.146550108730640.50597.140360522682932/1188733627845611/?type=3&theater

 

2. Kammermayer tér, 2018: Négy új fa a frissen felújított téren.

A beruházásoknál jobb esetben előre készült szakvélemény (néha utólag), amely alátámasztotta, hogy miért kell kivágni a fákat.

Persze, nyilván van olyan, amikor elkerülhetetlen a vágás, ha beteg, vagy veszélyes a fa. Azonban egy belvárosi szmogban fuldokló fát, a nehéz körülmények ellenére árnyékot, oxigént és örömet ad a környéken lakóknak a lehetőségekhez mérten óvni, védeni kell és törekedni megőrzésükre.

Ha szigorúan vizsgálnánk a belvárosi fasorokat akkor valószínűleg a legtöbbnél lehetne olyan szakvéleményt készíteni ami alátámasztaná, hogy ki kell vágni. Esetleg a Kecskeméti utcaiak is elkezdhetnek aggódni, hiszen néhány éve ott is dőlt ki a fa a megtermett egyedek közül?

 

Sok esetben tehát, ahogy látjuk, a fák megőrzésének kérdése nem csak szakmai, hanem társadalmi, (horribile dictu: politikai) kérdés, mely igényelné a lakosság bevonását.

Fabejárás a Semmelweis utcában

Korábbi írásunk nyomán került napvilágra, hogy a Főkert és az V. kerületi önkormányzat a fák kivágását és a fasor lecserélését tervezi a Semmelweis utcában. Az elemi erejű felháborodás hatására a Főkert bejárást szervezett, melyről kedden a postaládába dobott szórólapokon értesítették a környékbeli lakosságot. Az első időpont szerda délután volt. (Akit érdekel még az utca sorsa, csütörtök 16:00 és péntek 13:00 órai időpontban még lesz két ilyen bejárás, menjen el.)

Az esemény láthatóan hiánypótló volt, hiszen a rövid határidő és a három alkalom (melyet még egy sajtóbejárás is megelőzőtt) ellenére is szép számban gyűltek össze a lakók és érdeklődők.

A helyszínen jórészt Szaller Vilmos a Főkert szakembere és a 2014-es szakvélemény írója állta a kérdéseket. Elmondta, hogy az ostorfák állapota nem jó, sőt szerinte a 2014-es állapotnál még rosszabb is. A 2015-ös beavatkozás azonnali vészhelyzet elhárítás volt, de véleménye szerint nem oldotta meg a problémákat. Egy helyi lakó, és szintén szakember, vetette fel azt a kérdést, hogy négy évvel ezelőtt csak 12 fát javasolt a Főkert kivágásra, a beavatkozás után az önkormányzat által készíttetett és a 2014-eshez képest további méréseket már nem tartalmazó 2018-as szakvélemény már az összeset kivágásra javasolja.  Hogy romolhatott ennyit a fák állapota, úgy, hogy közben még a fák stabilitását javító és ifjító beavatkozást is végeztek a törzseken? Ahogy elmondta, az ostorfák élettartama kb 110 év, ennek a példányok körülbelül a felénél járhatnak.

- De nem ilyen körülmények között!- hangzott a Szaller úr válasza, aki kifejtette, hogy a városi környezetben ez az élettartam szerinte nem érhető el. Amikor ezek a fák telepítésre kerültek, alig volt autó a környéken, teljesen más körülmények voltak. Jogosan következett a kérdés, hogy akkor mi garantálja, hogy az újonnan telepítendő fák nem kerülnek hamarosan ugyanilyen állapotba? Sőt sokkal nehezebb körülmények között kell a csemetéknek megerősödniük, mi garantálja, hogy ez sikeres lesz? Egy lakó azt is közbevetette, hogy érdemes megnézni a Rákóczi úti fasort, ami hasonló körülmények között kb egy évtized alatt nem tudott megkapaszkodni, a kiültetett egyedek csenevészek.

Erre az volt a válasz, hogy itt lesz gyökér-önözőrendszer, illetve fizikai védelmet biztosítanak a fáknak.

A szakember elmondta, hogy az újonnan telepítendő fák (korai juhar (Acer platanoides ’Cleveland’) ) sokkal várostűrőbbek mint a jelenleg az utcában található ostorfák. Sőt arra hivatkozott, hogy a korábban kedvelt ostorfák telepítése ma már meghaladott, sőt a XI. kerületben már tiltott is.

Ennek mondjuk ellentmond az a tény, hogy a Főkert maga is telepített 2015-ben az I. kerületben ostorfa fasort.

 

Ez volt a válasz arra is, hogy miért nem lehet csak az igazán beteg egyedeket kivágni és helyükre ültetni.

Illetve még az, hogy a telepítendő korai juharok villás ágszerkezete (az ostorfák U alakban növő ágaival szemben) nagyobb valószínűséggel teszik lehetővé, hogy a fák egyensúlyi állapota jó maradjon, még akkor is, ha feltehetően azok is a fény – így az út közepe – felé fognak törekedni. Azonban ez korántsem biztos, ráadásul a szakember csak nehezen tudott olyan budapesti fasort említeni, ami korai juharokból áll. (Csepel, Szabadkikötő út)

 

 

Érkezett a következő kérdés, hogy mi okozta a fák megdőlését, ami a fák kivágásának egyik fő indoka. A környékbeliek elmondása szerint egy néhány évvel ezelőtti közmű-rekonstrukció során vághatták el a fák gyökereit, és ennek következtében a romlott a fák egyensúlyi állapota, amit igaz, hogy a korábbi beavatkozás javított de véleménye szerint nem oldott meg.

 

Ki a felelős ezért? - merült fel a jogos kérdés.

Itt kezdődött el az elszomorító egymásra mutogatás a Főkert és az önkormányzat között, amikor is kiderült, hogy a Főkert, mint fenntartó nem akadályozhatja meg az ilyen munkálatokat, sőt tudomása sincsen azokról, hiszen az önkormányzat adja ki az engedélyt. Azonban az önkormányzat, aki egyébként a fák tulajdonosa, szintén nem tudja megvédeni a saját fáit, mert nem ő a fenntartója a fasornak.

A fák jelenlegi állapotával kapcsolatban is egymásra mutogattak az illetékesek.

Ezek után kérdés, hogy mi fog változni akkor, ha esetleg lesz itt egy új fasor ugyanebben a konstrukcióban, hogy a tulajdonos az önkormányzat, fenntartó a Főkert és mondjuk 10 év múlva lesz egy újabb útfelbontás.

Még talányosabb kérdés az, amire mi hívtuk fel a figyelmet, hogy ha a járdában vezetett közművekkel elvágták a fák gyökereit, illetve feltehetően az úttestben is mennek közművek egymástól megfelelő távolságra, és mindegyik közműnek van bizonyos védőtávolsága, (ami biztos, hogy több, mint egy méter a járda közepétől a széléig) akkor egyáltalán lehetséges lesz-e visszatelepíteni ugyanannyi fát az utcára, nem is beszélve arról, hogy többet szeretnének.

A Kálvin téren és az Egyetem téren is az történt, hogy az ott lévő fák helyére utóbb már csak dézsás növények kerülhettek vissza a közművek miatt.

Az ehhez esetlegesen szükséges közmű kiváltásokkal kapcsolatban egyik jelenlevő sem tudott felvilágosítást adni az érdeklődőknek. Sőt inkább arról esett szó, hogy ilyen nem lesz.

 

A megjelent szakemberek legnagyobb igyekezete mellett is kiderült, hogy pont az információhiány a legnagyobb probléma.

Sem a fakivágásról, sem a közterület rekonstrukció részleteiről semmit nem tudott a környékbeli lakosság és ha korábbi írásunkban nem hívjuk fel rá a figyelmet, akkor a lakosok kész helyzet elé lettek volna állítva.

A közterület alakítás tervei még most sem elérhetőek az érdeklődők számára, a beruházás részletei sem tisztázottak, a lakosság véleményét az önkormányzat mindeddig nem kérdezte meg.

Sőt a Főkert sem ismeri a terveket, ami minimum érdekes, annak fényében, hogy neki kellene az oda szánt fákat majd fenntartani és nem mindegy, hogy mi és mekkora helyen áll majd rendelkezésére.

 

A fasor 1955-ben a Fortepan képén

semmelweis_utca_1955.jpg

Kivágják az összes Semmelweis utcai fát

 

Múlt héten döntött a kerület Tulajdonosi Bizottsága, arról, hogy hozzájárul a Semmelweis utca összes fájának a kivágásához.

Az LMP és több ellenzéki képviselő tiltakozása ellenére a Fideszes többség úgy döntött, hogy az utca felújítása előtt eltüntetik az összes fát, egészségeset és beteget, jó állapotúakat és kevésbé jó karban lévőket, átültethetőeket egyaránt.

Az utca felújítása már régóta tervben van, már 2014-ben meg akarta csinálni a kerület, de ez akkor valamiért elmaradt. Akkor készíttették az itt megtekinthető szakvéleményt a fák állapotáról a Főkerttel. Azzal a Főkerttel, amely fenntartóként a fák gondozásáért volt felelős. A szakvélemény, ahogy azt már megszokhattuk, alátámasztotta, hogy a fák rossz állapotban vannak. és többségüket ki lehetne vágni. Azaz a Főkert saját maga fogalmazott meg a saját munkájáról lesújtó véleményt.

A Semmelweis utca, amely korábban a dús lombú fák miatt árasztott különleges hangulatot, nem sokkal később egy durva beavatkozás áldozata lett. A fák koronáját csonkították meg jelentősen.

Nem tudunk nem arra gondolni, hogy ez az első lépése volt a fairtó tervnek, hiszen a látszólag egészséges, kiterjedt lombkoronájú fák eltüntetése egyik napról a másikra biztosan heves tiltakozást váltott volna ki az ott lakókból.

Így nézett ki az utca 2013-ban:

semmelweis_utcai_fak.png

Aztán 2015-ben végül nem történt meg az utca felújítása, idénre halasztódott. Mivel a kerület terve a fákkal sejthető volt, korábban is kérdeztük testületi ülésen a polgármestert, hogy mi a szándék velük, de minden alkalommal kitérő választ kaptunk.

A mostani döntéssel az átültethetőnek minősített fák kivágását is elfogadták, mondván, hogy az előkészítésük az átültetésre hosszú időt venne igénybe. Ez is azt mutatja, hogy az igazi szándék a kényelmetlenné vált fák eltüntetése, hiszen a beruházás négy éve tervben van, így bőven lett volna idő az előkészületekre. 

Mi LMP-sek, és az ott lakók is – már akik egyáltalán hallottak a tervről – rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a kerület úgy tekint a fákra, mint akadályokra, és ezt a beruházást is egy tarvágással indítja. A kerületben nagyon sok fa esett áldozatul a közterületek felújításának az elmúlt években, és különösen egy olyan forgalmas csomópont mellett, mint az Astoria, a több tíz éves, lombos fák nagyon fontosak a levegőminőség és a hőérzet szempontjából is az ott élőknek. A helyükre ültetendő növendék fák még évtizedekig nem lesznek összehasonlíthatóak a mostaniakkal. Arról nem is beszélve, hogy ha hasonlóan elhanyagolják az ápolásukat, akkor azok sem lesznek jobb állapotban.

A szándék nyilvánvalóvá válása után ismételten felkérjük Szentgyörgyvölgyi Polgármester Urat, hogy gondolja át ezt a döntést és változtassa meg, hiszen a Belvárosnak leginkább minél több zöldre van szüksége. Ha kapunk választ, közöljük!

dr. Csonka Krisztián

 FRISSÍTÉS / UPDATE:

Cikkünk megjelenése nyomán a Főkert nyilvános bejárást szervez, ahol a szakértőknek is lehet kérdéseket feltenni.

Február 21. szerda, Febr. 22. csütörtök: 16:00
Február 23. péntek 13:00

Létrehoztak egy külön aloldalt is az utcával kapcsolatban: 

http://www.fokert.hu/semmelweis-utca/


 

Fanyűvők - Újabb kormányzati beruházás írtja a belvárosi fákat

Úgy tűnik nehezen képzelhető el kormányzati beruházás valamilyen mértékű fairtás nélkül.

A Városliget, az Orczy kert, a Kossuth tér, a Dagály nagyszabású projektjei után, melyekben százszámra vágtak ki értékes fákat, egy sokkal kisebb volumenű építkezés sem valósulhat meg anélkül, hogy felvisítanának a láncfűrészek.

 

Kövér László házelnöki rezidenciájának kialakítása már hónapok óta zajlik a parlament szomszédságában a Balassi Bálint utca 5-ben.

Most azonban kiderült, hogy az építkezés daruzási munkálataihoz nincs elég hely a ház előtt, így az ott lévő öt fából hármat kivágnának.

A Kossuth tér és környékének átépítése kiemelt kormányzati projekt, így a Kormányhivatal dönt a kivágás engedélyezéséről, de az V. kerületnek, mint a fák tulajdonosának hozzájárulását be kell szereznie az építtetőnek.

 

img_0278_1.JPG

 

Ez tegnap megtörtént, így úgy tűnik, semmi nem állhat útjában a fák kivágásának.

Ez azért is szomorú, mert a ház előtti fák állapotáról szóló szakvélemény szerint, noha a kőrisek átültetése nem javasolt - elsősorban azok mérete miatt, másrészt pedig nyáron, a lombképzés idején egyébként sem - de a fák nincsenek rossz állapotban, Városi fákhoz képest semmikép sem.

A fás szárú növények védelméről szóló helyi rendelet szerint a kivágott fákat az építtetőnek helyben, törzsátmérő szerint kell pótolnia. Azaz, a most kivágott, összesen 52 cm törzsátmérőjű fákat összességében ugyanilyen vastag fákkal kell majd pótolni.

 

A kormányzati népboldogító és reprezentáló igyekezet az elmúlt években úgy szabta át a Kossuth tér környékét, mintha az nem is a Belváros, nem az V, kerület része lenne. Kiemelt beruházássá nyilvánították a projekteket, a helyieket véletlenül sem kérdezték meg, hogy ők mit akarnak és a kerület is csak csendben asszisztált a folyamathoz.
Ebben az esetben sem történik másképp. A kérdéseket, hogy megfelelő tervezéssel, időzítéssel, technológia választással megmenekülhetett volna-e a három fa, már csak mi tesszük fel.

 

img_0280.JPG

 


UPDATE:
Végül a ház előtt lévő mind az 5 fák kivágták!

Új korlátok a rakparton, és a régiekkel mi lesz?

A vizes világbajnokság kapcsolódó beruházásaként megújul először az Újpesti rakpart, majd a vb után a rakpart V. kerületi része (id. Antall József rakpart) is.

A látványterveken remekül mutató beruházás nagyon ígéretes és sok szempontból (WC, bicikliút) valóban rendezett körülményeket fog teremteni, főleg a Dráva utca környékétől északra.

Vannak azonban a beruházásnak olyan elemei, amelyek méltán kritizálhatóak, ahogy mások is megtették már ezt korábban.

 

Az egyik leginkább vitatható elem, hogy az alsó rakpartra, a lépcsők tetejére végig korlátot terveznek építeni, nagyban rontva a projekt egyik fő célkitűzésének, a Duna városi életbe való bekapcsolásának esélyeit. Nem igazán értjük, hogy elkerítve hogyan lehet valamit közelebb hozni?

A korlát teljesen felesleges, költségnövelő elem, hiszen a Lánchídnál a függőleges korlát nélküli rakpartfal is nagyszerűen és balesetmentesen használható.
Amire viszont nagyobb szükség van, évek óta elmaradó beruházás, amelyre most itt lenne a lehetőség, a felső rakpart korlátainak műemléki szempontú felújítása.


Ahogy a fotókon is látszik, a rakpart V. és XIII. kerületi részén az 1960-as években modern ostorlámpákat építettek be, nem túl ízlésesen a XIX. század végi, XX. sz. eleji díszes öntöttvas korlátba.

Ezzel együtt a régi öntöttvas kandelábereket elvágták, a testükbe betont öntöttek.

Csak a XIII. kerületi részen maradt meg hírmondónak néhány felső rész. Ezek a megmaradt csonkok is érzékeltetik, hogy mennyire más lehetett a rakpart hangulata az eredeti világítótestekkel.

A képen egy keveset javított csak, hogy tavaly a régóta rozsdásodó korlátot lefestették, de a belegányolt részekkel nem foglalkoztak.

 

20170319130.jpg

20170319129.jpg

 

Az alsó rakpart felesleges korlátja helyett, melynek megépítése komoly műemlékvédelmi aggályokat is felvet, sokkal hasznosabb és látványosabb lehetne, ha a felső rakpart korlátjának régi fényét adnák vissza a projekt részeként.

 

 

 

Kezdeményezni fogjuk az LMP fővárosi képviselőjével, Csárdi Antallal együtt, hogy ezt a projektelemet gondolja át a főváros, és bízunk benne, hogy az egyébként alapvetően jó és hasznos projekt ezen elemében az észszerűség fog győzni.

 

 

 

Az MNV vezér családja gazdagodik a belvárosiak vagyonából

Ismét egy jól beazonosítható üzleti kör jut kedvezményesen ingatlanhoz a belvárosi önkormányzat jóvoltából. Így lesz a belvárosiak vagyonából magánhaszon.

 

 

Az V. kerületi képviselőtestület a holnapi ülésén dönt arról, hogy a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel elad több Mérleg utcai és Október 6. utcai ingatlant a Spielberg Ingatlanforgalmazó kft-nek. A cég az ingatlanokat 2014 óta bérli az önkormányzattól és az eltelt idő alatt semmilyen tevékenységet nem folytatott az üzlethelyiségekben, A volt Forte fotóbolt kirakata most is ugyanolyan elhanyagolt, mint amikor azt bérbe vették. De egy ingatlanforgalmazó cégtől nem is igazán értem, hogy mit akart az önkormányzat, névleg milyen célra adhatta bérbe még Rogán idején az üzleteket?

Ez csak költői kérdés, hiszen nyilván eleve az volt a terv, hogy megveszik a helyiségeket, majd szép haszonnal továbbadják, de a kerületi ingatlanbotrányok hatására átmenetileg felfüggesztette a kerület az értékesítésekett és azok csak idén indultak be újra, gőzerővel.

Ha holnap megszavazza a testület, így juthatnak majd 300 000 forint alatti négyzetméter áron az Erzsébet tér szomszédságában utcai kirakatos üzlethelyiséghez.

Hogy kik?

Ez a másik érdekesség. A vevő a Spielberg ingatlanforgalmazó Kft., melynek ügyvezetője és korábban tulajdonosa Szivek Ferencné, Szivek Norbert, az MNV extravaganciát sem megvető vezérének édesanyja (UPDATE: mostoha anyja), a cég jelenlegi tulajdonosa pedig a Szivek család büki szállodájának igazgatója Dr. Kolits Ágnes Katalin. Tehát egyértelmű Szivek családi érdekeltség.

Szivek Norbert a kerületben már korábban bevásárolt, Tiborcz Istvánnal közösen megvették a Mahart házat, amit állami hitellel alakítanak luxushotellé.

Öröm látni, hogy a kormányközeli üzletemberek ilyen szépen terjeszkednek a belvárosban. Csak az a baj, hogy megint a belvárosiak közös vagyonának kárára. Ugyanis, ha az volt a cél, hogy eladja az önkormányzat az ingatant, miért nem hirdette meg árverésre? Akkor a jelenlegi négyzetméterár többszörösét kaphatta volna meg.

Ha pedig az a cél, hogy bérbe adja, akkor miért tűri, hogy évekig üresen, elhanyagoltan álljanak a belvárosi kirakatok a spekulánsok kezén, ál bérleti szerződésekkel.

Feltehetőleg a Fideszes többség megszavazza az értékesítést, és ismét figyelmen kívül hagyják a jogos ellenzéki tiltakozásokat, de ami ennél súlyosabb, a Belváros érdekét is.

merleg_utcai_uzlet.jpeg

Erzsébet téri Liget-projekt

 

Van egy beruházás a Belváros közepén ami legalább annyi kérdést vet fel mint a Liget-projekt, vagy az Orczy kert és mégsem kapott eddig különösebb figyelmet.

Az Erzsébet téren hamarosan újra felállítják a Sziget Eye néven futó óriáskereket  a környékbeli lakók tiltakozása ellenére. Idéntől a korábbi éveknél jóval nagyobb építményt fognak a parkba telepíteni "ideiglenes jelleggel".

Az Óriáskerék felállításával kapcsolatban - mint a legutóbbi testületi ülésen kérdésemre a polgármester válaszából megtudtam - a kerület véleményét nem kérte ki a főváros, Ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy saját szememmel láttam Gerendai úrékat a polgármesteri hivatalnál és a vezetés lelkes támogatója az ügynek az ajándékba kapott ingyen jegyek miatt, melyek kiválóan alkalmasak a helyi nyugdíjasok és gyermekes szülők lekenyerezésre.

Tehát a főváros adta meg az engedélyt a mutatványos építményként besorolt, ezáltal ideiglenes építménynek minősülő kerékre, ideiglenes jelleggel 2020-ig. Tapasztalatból tudjuk, hogy ez azt jeleni, hogy az év nagyjából 300 napján ott fog állni a kerék, majd további hetekre a talajrendezés miatt zárják le a park egy jelentős részét. Így tehát az Erzsébet tér egy jelentős része elveszett a köz számára, az körbe lesz kerítve, oda csak belépőjeggyel lehet majd bemenni, és semmiképp nem lesz alkalmas arra, amire egy parknak alkalmasnak kell lennie, hogy az ember a zöldben, a fűben ücsörögjőn és élvezze a természetet a város közepén.

Az ideiglenes építmény elvileg nem építési engedély köteles, ennek ellenére ahogy a képeken látszik, markológépekkel több méter mély gödröket ásnak a parkban és beton alapot készítenek a keréknek

20160506004.jpg

A markológépek munkája rengeteg téglát termelt ki a földből, melyek valószínűleg a korábban ezen a helyen állt Nemzeti Szalon épületének részei voltak. Ennek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy a történelmi belvárosban  kb 4 méter mély árkok ásásakor nem lenne-e szükség régészeti feltárásra, ahogy azt történik például a szomszédos József Nádor téren?

Az érdeklődő, és az ügyben tüntetést is szervező lakók kérdéseire a megkeresett fővárosi illetékesek kitérő választ adtak, a panaszok kivizsgálására időt kértek, holott már rég megvan az illetékes Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság határozata, mely részben kedvezményesen! adja oda a park területét az Óriáskerék kft-nek.

Tehát úgy tűnik, hogy semmi nem állhat útjában annak, hogy a Belváros közepére egy, mind a turisták, mind a budapestiek számára kedvelt és szívesen használt közparkba egy oda nem illő monstrumot telepítsenek, legalább négy évre, jelentősen csökkentve ezzel a park zöldfelületeit. A környékbelieket és a budapestieket sem kérdezte meg sem a helyi sem a fővárosi önkormányzat. A korábbi években a kerék érdekében a területen már jó néhány fát kivágtak. A park zöldfelületei így is túl vannak használva, tehát a területet kezelő Fővárosnak leginkább a megújításra kellene törekednie. Az Óriáskerék és az általa generált turista-forgalom pedig jól elférne máshol is a városban, ahová nem jut annyi turista, mint a Belvárosba, így a város egyenletesebben részesülne a turizmus áldásaiból és terheiből is.

Számos dolog, mely illusztrálja, hogy itt is ugyanarról van szó, mint a Liget-projekt esetében, melynek hatásaira az LMP szintén felhívta a figyelmet. Egy újabb zöldterületet, egy újabb közparkot tesznek tönkre, pusztítanak el magánérdekek miatt, a köz megkérdezése nélkül.

Ja, és még egy dolog. Az megvan, hogy Garancsi Istvánhoz köthető az Óriáskerék kft?

 dr. Csonka Krisztián

FRISSÍTÉS :A posztban feltett kérdésre, miszerint kell-e régészeti feltárás azt a választ kaptam, hogy nemcsak hogy kell, de a gödör ásása során folyamatosan a helyszínen volt egy régész aki figyelte, hogy mi kerül elő a földől.

A cikk végén leírtak úgy pontosak, hogy az Óriáskerék kft egyik tulajdonosa Scheer Sándor, aki a Garancsi István érdekeltségében lévő Market Zrt-ben is tulajdonos.

20160506006.jpg

A márciusi testületi ülés krónikája

 

Az ülés több dolog miatt is izgalmas volt.

Első, nyílt napirendi pontként volt felvéve a kerületi lakbérrendelet módosítása, amely egy igen nagy horderejű kérdés. Korábbi testületi ülésen ígéretet kaptunk a polgármestertől, hogy a koncepcionálisan új alapokon nyugvó rendelet kidolgozásába bevonja az ellenzéki képviselőket is. Lesznek konzultációk, hiszen teljesen új alapokra akarjuk helyezni a lakbérszedést, ami akár jó is lehet és miért ne szólhatnánk hozzá a dologhoz. Na ebből az lett, hogy semmilyen konzultáció nem volt, kész rendelet tervezetet kaptunk meg és a testületi ülés előtti bizottsági üléseken, ahol lehetőség nem volt arra, hogy a javaslatainkat érdemben felvessük, arra érdemi választ kapjunk.

A korábbi lakbér rendelet úgy szabályozott, hogy az ingatlan forgalmi értékét felbecsülték, először évente, majd csak három évente és ennek alapján fizettek a bérlők bérleti díjat. A lakók jövedelmi helyzetétől függően 0,1 ; 0,2¸0,3%-át a forgalmi értéknek. Ez a rendszer az értékbecslések miatt kicsit bonyolult, de igazságos rendszer volt, hiszen figyelembe vette azt, hogy azonos jövedelmi szint mellett, ha valaki jobb színvonalú, drágább lakásban lakik, akkor magasabb bérleti díjat fizet, mint aki rosszabb minőségű, (sötét, vizes, földszinti) lakásban.

Az új rendelet tervezete ezzel a hagyománnyal szakított és áttért a fix négyzetméterenkénti bérleti díjakra és a korábbi rendelet három jövedelmi kategóriáit figyelembe véve, valamint azt, hogy a lakás komfortos vagy összkomfortos hat lakbér kategóriát állapított meg, melyek 330- tól 800 fortint /nm terjednek.

És pont itt a probléma. Az új bérleti díjak ugyanis a korábban magasabb lakbért fizetőknek kedveznek, és a korábban alacsonyabb bérleti díjakat fizetőknek hátrányosak. És mivel a korábbi lakbérrendelet részben jövedelmi szint, részben a lakás színvonala alapján határozta meg a bérleti díjakat, kimondhatjuk, hogy a rosszabb jövedelmi helyzetben lévő és rosszabb minőségű lakásokban lakó (ergo szegényebb) bérlők rosszabbul járnak, míg a jobb lakásban lakó, magasabb jövedelmi bérlők jelentős összegeket spórolnak meg.

Ha pl valakinek a lakását a korábbi értékbecslés 400 ezer forintra becsülte fel négyzetméterenként és 0,3%-os bérleti díjat fizetett, akkor korábban 1200 forintot most maximum 800 forintot fog fizetni négyzetméterenként.

Ha viszont a lakást 260 ezer forint/nm-re becsülték és 0,1%-os bérleti díjat fizetett a bérlő akkor korábban 260 ft/nm bérleti díjat fizetett és most igencsak meg fog lepődni, ha 330 ft/nm bérleti díjról kap csekket jövő hónapban.

A kerületi vezetés tehát a szegénekkel fizetteti meg a középosztály helyzetbe hozását és tudatos, szegény-ellenes politikát folytat a Belvárosban is.

A vitában az időkeretemet kihasználva jeleztem az összes kifogást a testületi ülésen, azonban érdemi választ nem,csak mellébeszélést kaptam. Külön köszönet ellenzéki képviselőtársaimak, akik saját megmaradt időkeretüket is átadták nekem, hogy ki tudjam fejteni érveimet. Az előterjesztésben szerepelt, hogy a hivatal hatástanulmányt készített a jogszabály várható következményeiről. Természetesen kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz, csak kötelező beleírni minden ilyen előterjesztésbe. Mi viszont készítettünk egy táblázatot LMP-s kollégákkal arról, hogy hogyan változik a lakbér mértéke a különböző négyzetméteráraknál, és kategóriáknál. Ezt a táblázatot felajánlottam az alpolgármesternek felhasználásra, és cserébe kértem a hatástanulmányt. Tipikus fideszes reakció erre az volt, hogy ez egy vicc. Viccnek tartották, hogy helyettük dolgozom és felmérem a rendelet lehetséges hatásait. Felvilágosítottuk őket, hogy az a vicc, hogy a beígért konzultáció helyett, sem bizottsági ülésen, sem a testületen nincs mód érdemi felvetésekre érdemi választ kapni és beígért konzultáció helyett a képviselői jogokat korlátozó SZMSZ miatt 5 percben kell egy ilyen nagy horderejű üggyel kapcsolatos összes érdemi észrevételt, majd a semmitmondó válaszokra a reakciókat is elmondani.

lakbersavok.jpg

Javasoltam, hogy vegyük le az előterjesztést a napirendről és beszéljük át a felmerült kérdéseket, mert ha most eg rossz rendeletet fogadunk el, azt később sokkal nehezebb lesz korrigálni, hiszen politikailag senki nem fogja felvállalni, hogy komolyabb lakbéremelést hajtson végre. Ha pedig a bérlakásszektor vesztesége tovább emelkedik, még nagyobb kedvvel fogja a fideszes vezetés elkótyavetyélni az ingatlanokat, mondván, hogy csak viszik a pénzt .

A javaslataim mindegyikét elutasították és rendeletet a képviselők - az ellenzéki képviselők kivételével - az eredeti formában fogadták el.

 

A második előterjesztés az önkormányzat vagyonrendeletének módosítása volt, melynek lényege az volt, hogy mostantól nem kell friss értékbecslés az ingatlan, és ingó vagyontárgyak értékesítésénél, ha a korábbi értékbecslés az érvényességre hosszú határidőt állapít meg. Tehát ad abszurdum, ha az értékbecslő leírja, hogy a Deák tér 3. sz alatti iroda, melyet Sándor Zsoltnak szeretne eladni a Fideszes vezetés, (de az eladási folyamatot Steiner Pál képviselőtársammal szívós munkával megállítottuk https://www.facebook.com/lmpbelvaros/posts/1035930449792597) ér mondjuk 110 millió forintot és az értékbecslő vállalja, hogy 2 évíg fenntartja ezt a megállapítást. akkor, hiába alakul közben bárhogy az ingatlanpiac, mennek fel akár jelentősen az árak, nem kötelező új értékbecslést készíteni. Különösen furcsa ez annak fényében,hogy pl a bankok három hónapnál nem régebbi, de maximum hat hónapos értékbecslést fogadnak el. Ezt az előterjesztést ezért nem szavaztam meg.

 

Csipak ügy

Izgalmas volt a zárt ülés egy pontja, amely arról szólt, hogy a kerület felmondja, a Csipak Péter cégével kötött közterület használati szerződést a Deák Ferenc utcára. Mivel a zárt ülés tartalma már korábban kiszivárgott, a sajtó érdeklődését is felkeltette fel az eset. Mégiscsak furcsa, hogy a kerületi fideszes vezetéssel 1995 óta szoros viszonyt ápoló Csipak Péter egyszerre persona non grata lett. Pedig nem is olyan rég még úgy tűnt övé lesz a fél belváros, hiszen a terjeszkedő Fashion Street projekt mellett a kerületi vezetés támogatásával építhetett volna 60 méter magas plázát a város közepére, LINK, de Rogán Antal akkor is kitartott a vállalkozó mellett, amikor s belvárosi parkolási bevételekből luxusautót vásárolt magának

http://regi.epiteszforum.hu/node/16579

A hírek szerint a felső fideszes vezetéssel is jó viszonyt ápolt Csipak, aki Schmitt Pál főpolgármesteri kampányára ingyen bocsájtotta rendelkezésre Deák Ferenc utcai üzletét. valamint Rogán Antalt is kísérte a Budapest Szíve beruházás átadó ünnepségére. De mostanában rossz napok járnak a korábban milliárdos ingatlan vállakozóra, hiszen házát is árverezik

11268477_722ee12babe1562bd334d9973db55590_wm.jpg

http://index.hu/belfold/2016/03/12/csipak_peter_ingatlan_harmashatar-hegy/

Mindenesetre furcsa volt, ahogy egy huszáros rövidségű előterjesztésben a vezetés javaslatot tett a szerződés felmondására, arra hivatkozva, hogy a területen nem a megfelelő színvonalú események valósultak meg, illetve, hogy a helyszínt nem a vállalkozó szerződő cége hasznosítja.

A korábban rendkívül kedvező feltételekkel megkapott közterület feletti rendelkezés így visszaszállhat az önkormányzatra, ami mindenképpen jó dolog, noha már meg sem lett volna szabad kötni ilyen feltételekkel a megállapodást, amely 50 évre kizűrólagos használatba adta az utcát Csipak cégének. A szerződés alapján ugyanis 280 ft / nm bérleti díjat fizette a cég , de 40 millió forint összegig a csak a felét kellett megfizetni, illetve csak március és október közötti időszakra kellett fizetni a használt négyzetméterek után, viszont az egész évben hasznosíthatta a területet, Tehát pl az igen jól jövedelmező karácsonyi kitelepüléseket, aranyárban mért forralt borokat kínáló standok után az önkormányzat kasszájába nem folyt be pénz.

Ennek ellenére jó lett volna tisztán látni, hogy mikor és milyen felszólítások születtek az ügyben, mit vállalt annak idején a Fashion Street kialakításakor a vállalkozó és mi az ami teljesült belőle, illetve, hogy mi lesz a folyománya a szerződés felbontásának, mert hogy valószínűleg perre kerül sor. Kértünk is egy erre vonatkozó teljesebb előterjesztést. valamint magyarázatot arra, hogy hogyan mi a valódi oka a hirtelen pálfordulásnak, de zavart pillantásokon kívül érdemi választ nem sikerült kicsikarni a kérdéssel kapcsolatban és a fideszes képviselők leszavazták Steiner Pál erre vonatkozó és az LMP által is támogatott javaslatát.

Annyi még az ügyhöz, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem Csipak újította fel a Deák Ferenc utcát, hanem az önkormányzat, részben Csipak és részben a nagy szállodák szálltak bele az építkezésbe, de hogy pontosan milyen arányban, azt érdeklődésünk ellenére sem sikerült megtudni.

Az ügynek lett utóélete is: http://os.mti.hu/hirek/115524/a_lehet_mas_a_politika_part-lmp_kozlemenye

http://www.origo.hu/itthon/20160311-csipak-botrany-az-ellenzek-fideszes-belhaborut-emleget.html

Ezután már csak az a kérdés, hogy mikor jutnak hasonló következtetésre a hasonló konstrukcióban üzemeltetett Szent István téri és Arany János utca helyszínekkel kapcsolatban http://nol.hu/gazdasag/20140121-lipotvaros_titka_630_forintert-1439281

 

Kérdések interpellációk:

A kérdések, interpellációk között a Deák Ferenc utca környékén elszaporodott patkányokról kérdeztem a polgármestert, azaz, hogy mit kíván tenni az áldatlan állapotok felszámolására a kerület.

Válaszában a polgármester elismerte a jelenséget, és ígéretet tett arra, hogy egyrészt a főváros patkányirtó partnere a Bábolna Zrt közreműködését kéri, másrészt a városüzemeltetőt is bevonja a probléma megoldásába.

Másik kérdésem az óriáskerékhez kapcsolódott, mellyel kapcsolatban több lakossági panasz és kérdés is érkezett. Noha a polgármester úgy tájékoztatott minket, hogy a felállításába a kerületnek nincs beleszólása, javaslatot tettem arra, hogy járjon közbe a fővárosnál, hogy az újonnan felállítandó kerék a lehető legkevesebb területet foglalja el a parkból és akadályozzuk meg azt hogy sötét sarkok, takart részek alakuljanak ki a falak mentén, mert ezeket a helyeket nyilvános WC-nek fogják használni a park használói. Szentgyörgyvölgyi polgármester ígéretet tett arra, hogy a javaslatokat felveti a a fővárossal való tárgyalások során .

Harmadik kérdésemben a CEU elhíresült építkezése kapcsán hvg.hu/ingatlan/20151211_tuzfal_az_ablakban_ceu_lakasok

kérdeztem, hogy mennyire tartja rajta a kerület a szemét az építkezésen és mennyire mennek szabályosan a dolgok. A válaszban kielégítő módon tisztázódott, hogy az elhíresült ablak befalazás jogszerű volt, mert az ablak készült illegálisan tűzfalra, illetve, hogy a cikkeben felmerült vitás kérdéseket a CEU és az ügyben aktív lakók az önkormányzat közbenjárásával rendezték egymás között, így remélhetőleg nem alakul még egy olyan méltatlan helyzet mint a Molnár utcában  index.hu/belfold/2009/04/07/szabalyosan_falaztak_el_tobb_szaz_embert_az_otodik_keruletben/

Kit mi érdekel. Érdekes színes kis epizódja volt az azonnali kérdéseknek, amikor Juhász Péter kérdése Szentgyörgyvölgyi lakásával kapcsolatban kölcsönös drogosozásba torkollt Böröcz László alpolgármester és Juhász között.

 

Segítünk az örkormányzatnak vevőt keresni - Ha már ök nem igyekeznek!

Folytatódik a jó adottságú üzlethelyiségek kiárusítása a Belvárosban. A testület a fideszes képviselők szavazatával és az ellenzék egyöntetű tiltakozása mellett a legutóbbi ülésen elfogadott egy listát, amelyen több kisebb és kevésbé frekventált ingatlan mellett két kiemelt és piaci alapon is könnyen hasznosítható ingatlant is eladásra jelölt ki. A volt Beckett’s pub és egy a Deák tér szomszédságában álló 862 négyzetméteres iroda pályázaton történő értékesítése még nem is lenne önmagában gyanús, azonban a pályázat körülményei sok kérdést vetnek fel. Az ingatlanokat meg sem próbálták bérlet útján hasznosítani, holott pl a Beckett's esetében volt is bérlő aki piaci bérleti díjat fizetett volna az ingatlanért.
A “nyílt, többfordulós, nemzetközi” pályázatot az önkormányzat a nyár közepén, július végén akarja lebonyolítani. A pályázóknak egy hetük van a kiváltani a pályázat dokumentációját  majd 30 napjuk, hogy az ingatlant megtekintsék, beszerezzék a szükséges igazolásokat és letétbe helyezzenek minimum 103 millió forintot a pályázatot lebonyolító ügyvédi irodánál. Az ingatlanok meghirdetésére egy hetet szán az önkormányzat. A meghirdetés helye az önkormányzat honlapja, a helyi újság és az önkormányzati hirdetőtábla. Az illetékes tulajdonosi bizottság Fideszes többsége elutasította dr. Csonka Krisztián LMP-s képviselő javaslatát, melyben kérte a pályázati határidők meghosszabbítását szeptember végéig, hogy legyen idő minél több ajánlattevőnek részt venni a tenderen. Elutasították továbbá azt a javaslatát is, hogy a meghirdetés történjen meg legalább hazai ingatlanos portálokon, illetve valamilyen nemzetközi fórumon, ha már nemzetközi a pályázat.
Láthatóan a kerület fideszes vezetése nem érdekelt abban, hogy az ingatlanjait jó áron és jó feltételekkel adja el, a pályázaton részt vevők körét is inkább szűkíteni igyekszik, így alappal merülhet fel az a gyanú, hogy már megvan, hogy ki fogja elnyerni az ingatlanokat.De az mindenképp bebizonyosodott, hogy az eljárásban nem az ingatlanokért elérhető legmagasabb ár a legfontosabb szempont.

Az LMP és dr. Csonka Krisztián képviselő ezért felajánlja a segítségét és a belvárosiak vagyonának érdekében és a saját költségén meghirdeti az ingatlanokat az önkormányzat helyett, hogy széles közönség tudomást szerezhessen a pályázati kiírásról és hogy a belvárosiak vagyonának eladásából a kerület kasszájába minél több pénz folyjon be.

A pályázat kihirdetése az elfogadott határozat ellenére a mai napig nem jelent meg sem az önkormányzat oldalán, sem az újságban, mi a hirdetéseket feladtuk

Az Alkotmány utcai üzlethelyiség hirdetése: http://ingatlan.com/21636844

A Sütő utcai 862 nm-es iroda hirdetése: http://ingatlan.com/21636992