Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Erzsébet téri Liget-projekt

2016. május 07. - cs.k.

 

Van egy beruházás a Belváros közepén ami legalább annyi kérdést vet fel mint a Liget-projekt, vagy az Orczy kert és mégsem kapott eddig különösebb figyelmet.

Az Erzsébet téren hamarosan újra felállítják a Sziget Eye néven futó óriáskereket  a környékbeli lakók tiltakozása ellenére. Idéntől a korábbi éveknél jóval nagyobb építményt fognak a parkba telepíteni "ideiglenes jelleggel".

Az Óriáskerék felállításával kapcsolatban - mint a legutóbbi testületi ülésen kérdésemre a polgármester válaszából megtudtam - a kerület véleményét nem kérte ki a főváros, Ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy saját szememmel láttam Gerendai úrékat a polgármesteri hivatalnál és a vezetés lelkes támogatója az ügynek az ajándékba kapott ingyen jegyek miatt, melyek kiválóan alkalmasak a helyi nyugdíjasok és gyermekes szülők lekenyerezésre.

Tehát a főváros adta meg az engedélyt a mutatványos építményként besorolt, ezáltal ideiglenes építménynek minősülő kerékre, ideiglenes jelleggel 2020-ig. Tapasztalatból tudjuk, hogy ez azt jeleni, hogy az év nagyjából 300 napján ott fog állni a kerék, majd további hetekre a talajrendezés miatt zárják le a park egy jelentős részét. Így tehát az Erzsébet tér egy jelentős része elveszett a köz számára, az körbe lesz kerítve, oda csak belépőjeggyel lehet majd bemenni, és semmiképp nem lesz alkalmas arra, amire egy parknak alkalmasnak kell lennie, hogy az ember a zöldben, a fűben ücsörögjőn és élvezze a természetet a város közepén.

Az ideiglenes építmény elvileg nem építési engedély köteles, ennek ellenére ahogy a képeken látszik, markológépekkel több méter mély gödröket ásnak a parkban és beton alapot készítenek a keréknek

20160506004.jpg

A markológépek munkája rengeteg téglát termelt ki a földből, melyek valószínűleg a korábban ezen a helyen állt Nemzeti Szalon épületének részei voltak. Ennek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy a történelmi belvárosban  kb 4 méter mély árkok ásásakor nem lenne-e szükség régészeti feltárásra, ahogy azt történik például a szomszédos József Nádor téren?

Az érdeklődő, és az ügyben tüntetést is szervező lakók kérdéseire a megkeresett fővárosi illetékesek kitérő választ adtak, a panaszok kivizsgálására időt kértek, holott már rég megvan az illetékes Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság határozata, mely részben kedvezményesen! adja oda a park területét az Óriáskerék kft-nek.

Tehát úgy tűnik, hogy semmi nem állhat útjában annak, hogy a Belváros közepére egy, mind a turisták, mind a budapestiek számára kedvelt és szívesen használt közparkba egy oda nem illő monstrumot telepítsenek, legalább négy évre, jelentősen csökkentve ezzel a park zöldfelületeit. A környékbelieket és a budapestieket sem kérdezte meg sem a helyi sem a fővárosi önkormányzat. A korábbi években a kerék érdekében a területen már jó néhány fát kivágtak. A park zöldfelületei így is túl vannak használva, tehát a területet kezelő Fővárosnak leginkább a megújításra kellene törekednie. Az Óriáskerék és az általa generált turista-forgalom pedig jól elférne máshol is a városban, ahová nem jut annyi turista, mint a Belvárosba, így a város egyenletesebben részesülne a turizmus áldásaiból és terheiből is.

Számos dolog, mely illusztrálja, hogy itt is ugyanarról van szó, mint a Liget-projekt esetében, melynek hatásaira az LMP szintén felhívta a figyelmet. Egy újabb zöldterületet, egy újabb közparkot tesznek tönkre, pusztítanak el magánérdekek miatt, a köz megkérdezése nélkül.

Ja, és még egy dolog. Az megvan, hogy Garancsi Istvánhoz köthető az Óriáskerék kft?

 dr. Csonka Krisztián

FRISSÍTÉS :A posztban feltett kérdésre, miszerint kell-e régészeti feltárás azt a választ kaptam, hogy nemcsak hogy kell, de a gödör ásása során folyamatosan a helyszínen volt egy régész aki figyelte, hogy mi kerül elő a földől.

A cikk végén leírtak úgy pontosak, hogy az Óriáskerék kft egyik tulajdonosa Scheer Sándor, aki a Garancsi István érdekeltségében lévő Market Zrt-ben is tulajdonos.

20160506006.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr1008692934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.07. 22:56:58

@atpijkamo119: mitől lenne ez félig életlen? Pontosan ott éles, ahol kell. Hogy te nem érted, az a te bajod.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.07. 22:58:35

A témához: nagyon sürgősen le kéne sittelni végre ezt a maffiát, mert azt a rengeteg kárt, amit okoztak eddig, minimum 50 év alatt lehetne helyrehozni úgy-ahogy...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.05.07. 23:12:10

@Hóhér az utolsó barátod: Miért kell egy akármilyen képet 1944x2592 felbontással beilleszteni?

eszim 2016.05.08. 05:37:14

@atpijkamo119: oké, a képeket átméretezhette volt a szerző, de még hányszor írod be?

A témához: Közben meg rohad szét, az amúgy is trágya minőségben felújított tér, de haverok kaszálnak ...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.08. 08:41:54

@eszim: tegnap, hosszú idő óta először előszedtem a régi fotóimat (Budapesten fényképezgettem elsősorban) és pár percig játszottam a gondolattal, hogy újrakezdem a fotózást... aztán eszembe jutott a kormányon lévő söpredék pár kisebb(?) bűne, mint pl az állítólag a személyiségi jogok védelmében hozott törvény, hogy ha valakit csak le akarok fényképezni (nem publikálni a képet, pusztán elkészíteni!), ahhoz előre engedélyt kell kérni az illetőtől. Ugye nem kell mondanom, hogy az utcai fotózást ezzel ellehetetlenítették, vélhetőleg azért, hogy az elvtársakat ne lehessen megörökíteni, miközben a szemünket is kilopják.
A másik, talán még súlyosabb bűne ennek a maffiának, a főváros köztereinek tönkretétele, a fairtások, zöld területek pusztítása, védett műemlékek eldózerolása (Kossuth tér, Vidámpark, Millenáris és környéke, margitszigeti szökőkút szétbarmolása, vagy épp a poszt témájául szolgáló förtelem amivel megint zöldterületet rombolnak), egyszerűen a hányinger kerülget, ha az ilyen dolgok eszembe jutnak és inkább hagyom porosodni a gépet... :(

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.08. 08:45:55

Apropó Erzsébet tér... ha jól értem, ezt a blogot egy önkormányzati képviselő írja.
Meg tudná mondani, hogy mi is volt a konkrét oka annak, hogy a Soós fotónak mennie kellett a József Attila utcai üzletből, ami utána évekig (!!) üresen állt, végül egy elvtársi trafik nyílt a helyén?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.09. 22:39:02

@cs.k.: érdemes? ;) Anno elég egyértelműnek tűnt... :(
süti beállítások módosítása