Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Reakciók a Sas ügyre

2015. január 14. - cs.k.

Az elmúlt napokban az újabb kiderült ügyek mellett érkezett néhány reakció, amelyet érdemes megvizsgálnunk

Az önkormányzat azt mondja a Sas utcai ügyre, hogy törvényes volt, mert a rendeletnek megfelelt az értékesítés és az sem probléma hogy nem a Lázár s Fiai vette meg az üzletet.

A rendelet betűjének valóban megfelelt az értékesítés, de véleményem szerint a jogalkotó célja a kedvezményes értékesítési feltételekkel nem ismeretlen projektcégek extraprofithoz juttatása volt, hanem a hosszú ideje a kerületben dolgozó és működő vállalkozók tulajdonossá tétele. A tény, hogy ezt a célt a rendelet nem tudja megfelelően szolgálni, azt jelzi, hogy ez egy rossz rendelet és módosítani kell. Ezt javasoltam már több körben is a Testületnek.

A vételi jog átadását az önkormányzat szerint pedig a Ptk. teszi lehetővé:

A régi Ptk szerint: Az elővásárlási jog átruházása - ha törvény eltérően nem rendelkezik - semmis, gazdálkodó szervezet azonban kijelölheti azt a személyt, aki e jog gyakorlására jogosult.

Itt akkor az a kérdés, hogy ez esetben vajon átruházás, vagy kijelölés volt?

Véleményem szerint a kijelölés feltételezi azt a tényt, hogy a gazdálkodó szervezetek között kapcsolat van, mert én akkor jelölhetek ki valakit egy jog gyakorlására, ha van ráhatásom a működésére, pl hogy ezt a jogot gyakorolni is fogja, pl a cégcsoport tagja, vagy hasonló. Esetünkben a két cég között semmilyen cégjogi kapcsolat nincsen.

A kijelölés azt is feltételezi ebben az esetben, hogy a kijelölő nem kap érte ellenértéket, hiszen az már átruházásnak minősül, ami pedig semmis. Nem feltételezem, és a gazdasági ésszerűség sem azt diktálja, hogy egy gazdálkodó szervezet a neki adott kedvezményt ellenérték nélkül továbbadja egy vele kapcsolatban nem álló másik gazdasági társaságnak.A CBA közleménye még is ezt sugallja. Mindenki döntse el, hogy elhiszi-e?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr287062731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása