Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Wurmból Wekerle?

2015. január 04. - cs.k.

 

Novemberben az V. kerületet ismét elérte a közterület-átnevezési hullám, ami a fővárosban már évek óta csapkod ide-oda. A Belvárosban, az ezen a néven 1947 óta ismert Szende Pál utcát Wekerle Sándorról kívánja elnevezni a Fideszes vezetés :/

 

Amellett, hogy a Wekerle név sem nem vall túl nagy fantáziára, sem helytörténeti ismeretre, nem tudom mi indoka a közterület átnevezésnek. MI a baj Szende Pállal? Csak annyi hogy a Károlyi kormányban töltött be, a jobboldali politikusok által is elismert módon - pénzügyminiszteri tisztséget? Tudom, hogy ez a jelenlegi kurzus szemében már eleve bűn, de az ő eseében egyébként lenne más is, ami miatt megérdemelne egy utcatáblát. Szende Pál ugyanis nemzetközileg elismert tudós volt, történész és szociológus, akinek német nyelven megjelent munkái hoztak számára elismertséget. És Szende anti-kommunista volt, a Tanácsköztársaság elől menekült külföldre, hogy ott teljesítse be életművét, így nem igazán értem, mi baj vele.

Nagyon károsnak tartom, amikor egy politikai garnitúra a saját vonalas történelemszemléletének megfelelően próbálja egyszerűsíteni az társadalmi emlékezet sokszínűségét. Például úgy, hogy a Belvárosban utcákat nevez el a már száz másik helyen - indokoltabban - megörökített Wekerlének, vagy Széchényinek, csak azért mert ők a jelenlegi kurzus plakátarcai közé tartoznak.

Egyébként 2011 ben a főváros is hasonlóan gondolkodott, hiszen ugyanezt az utcanév változtatási kérelmet akkor elutasította.

A mostani átnevezésnek az alpolgármester részéről annyi volt az indoklása, Wekerle érdemein túlmenően, hogy korábban a kerületben volt róla utca elnevezve, igaz hogy nem ez, hanem a Hercegprímás utca. Én erre jeleztem, hogy ha már ekkora az átnevezési buzgalom, akkor a helytörténeti hagyományokat tiszteletben tartva miért nem az 1947 előtti nevet állítjuk vissza. Akkor Wurm utcának hívták, az utcában hosszú évtizedekig tevékenykedő vaskereskedő család és az áltuk emeltetett palota, a Wurm udvar után, mely jelenleg a - kétségtelenül jobban csengő - Palazzo Dorottya névre hallgat. Erre a felvetésre nem kaptam választ.

És nem csak nekem van gondom a dologgal, azóta beszéltem utcában lakókkal is, akik szintén nem örülnek a változásnak és az őket emiatt terhelő plusz adminisztrációnak sem.

(A kép a FSZEK kiváló Budapest gyűjteményéből származik)

http://database.fszek.hu:2006/ftopt/ft0301.htm?v=fototar&a=start&a1=

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr747040185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása