Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Egy kisérlet az átlathatóbb ingatlangazdálkodásért

2015. január 04. - cs.k.

Az elmúlt hónapok folyamatosan ki-ki pattanó ingatlanbotrányai már előre borítékolva voltak évek óta. Az LMP már 2010 óta folyamatosan hívta fel a figyelmet a visszásságokra a bizottsági és testületi üléseken is és többek között a Lámpás újságban is.

 

Mint a szociális és lakásbizottság külsős tagja, az elmúlt négy évben számos visszás gyakorlat felszámolását kezdeményeztem sikerrel, még többet pedig - eddig - sikertelenül. A jelenlegi kiemelt médiafigyelem hozzájárulhat ezen ügyek és gyakorlatok megismeréséhez és rendbe tételéhez. Ezért a decemberi testületi ülésen több előterjesztést nyújtottam be ebben a tárgyban.

A kerület vagyongazdálkodását az utóbbi időben nagyon sok támadás érte. A korábbi ciklusok megkérdőjelezhető ingatlan-értékesítései rányomják a bélyegüket a jelenlegi képviselőtestület munkájára és megítélésére is. Úgy gondolom, az minden képviselő érdeke, hogy az önkormányzat ne legyen támadható, se a képviselők, sem a testület munkájának ne legyen eleve negatív a megitélése a korábbi vezetés döntései miatt.

Azt gondolom, hogy a kerületi polgárok megérdemlik, hogy a közös vagyonnal gazdálkodás szabályai átláthatóak és vitán felül állóak legyenek, a közös ingatlanvagyon elsősorban közérdeket és ne magánérdekeket szolgáljon. Ezért kértem a Polgármester Úrat és a Testületet, hogy működjenek közre a problémák azonosításában és a kezelésükben.

Egyik előterjesztésemmel azt szorgalmaztam, hogy az összes ingatlan értékbecslése legyen nyilvános, hiszen ezek alapján történik szinte minden vagyonnal kapcsolatos döntés.

Másik előterjesztéssel a bérlakásrendelet módosítását javasoltam több ponton. Minimum 5 évig legyen piaci bérleti díjat fizető bérlő az aki meg akarja vásárolni a lakását, az eladásnál a piaci érték legyen az ár meghatározás alapja, hiszen az már tartalmaz minden értékelésnél számba veendő tényezőt (lakás, ház állapota, felújítási kötelezettségek), ettől eltérni az önormányzat vagyonával történő gazdálkodás területén nem indokolt. A kedvezményes lakásvásárlási lehetőség azokat bérlőket illesse meg, akik már hosszú ideje az általuk bérelt ingatlanban laknak és eddig valamilyen külső ok miatt nem vehették meg az lakásaikat.

A fizetési kedvezményeket pedig ésszerűen kell szabályozni, a részlet-fizetésnél vagy egy alacsony 2-3%-os, vagy inflációkövető éves kamatozással kiegészíteni a jelenlegi szabályozást.

A legsürgetőbbnek viszont egyértelműen az értékbecselések nyilvánosságát előíró előterjesztést emeltem ki.

Polgármester Úr válaszában biztosított arról, hogy összes kerületi vagyongazdálkodással foglalkozó rendeletet felül fogjuk vizsgálni a januári testületi ülés előtt egy csomagban ezért nem tartja értelmét annak, hogy most hozzányúljunk, ezért most ezt nem tudja támogatni, de mint javaslatot elteszi.  Valamint ígéretet tett ara, hogy addig a döntésig további lakás vagy üzlet értékesítés nem fog történni esetleges sürgős eseteket kivéve.

Válaszomban azt jeleztem, hogy a fent említett kiemelt sajtófigyelem miatt rendkívül fontos lenne a jelenlegi testület megítélése szempontjánól is, hogy addig is egy jelzést adjunk, hogy készek vagyunk mindent kitenni az asztalra és az átlátható és megkérdőjelezhetetlen ingatlangazdálkodás felé elmozdulni. Az előterjesztéseimnek ez is a célja, különösen úgy, hogy más ügyben ezen az ülésen már egyébként is hozzányúltunk a bérlakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó rendeletekhez.

Minden ellenzéki képviselő hozzászólásával kiemelten támogatta az indítványomat, de a fideszes többség végül elutasította.

Nem hagyjuk ennyiben természetesen, remélem a beigért felülvizsgálat eredményes lesz, és abba minket is bevonnak és így remélem tudjuk majd érvényesíteni a közös vagyon védelmét szolgáló, már többször előterjesztett javaslatainkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr97040209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása