Az 5. kerület ügyeiről átláthatóan, informatívan

doktor ötker

doktor ötker

Az első ülés után

2014. november 27. - cs.k.

Megalakult az 5. kerület új képviselőtestülete, melynek tagjaként mostantól én is részt veszek a munkában.

Az elmúlt két hét eseményeiről szeretnék beszámolni. A testület megalakulása nem volt teljesen zökkenőmentes. A többséget szerzett FIdesz-KDNP frakció az alakuló ülés előtt leosztotta a lapokat. A polgármester egyenként behívta a listavezetőket és elmondta, hogy ki, milyen bizottsági helyeket kap. Vitára, ellenvetésre, ellenjavaslatra sok teret nem hagyott, annál is kevésbé, mivel ezeket a megbeszéléseket az alakuló ülés előtt két napra időzítette, amikor érdemi variálásra már nem igazán volt lehetőség. Az ajánlat viszonylag korrekt volt a helyek számát tekintve, hiszen a Együtt-MSZP-DK 5 (ebből egy elnöki), az LMP 3, a Jobbik 3 helyet kapott a bizottságokban, Persze ezt csak utólag, az ülésre kiküldött előterjesztésekből tudtuk meg, hiszen mindenkivel egyesével tárgyaltak. Mint később kiderült, azért voltak érdekességek ebben a leosztásban. A bejutó pártok közül legkevesebb szavazatot  (kb 6%) kapott Jobbik egyetlen ellenzékiként bekerült a megnövelt hatáskörű Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottságba, valamint a szintén fontos Pénzügyi Bizottságba, miközben a 10 % körül szerepelt LMP a fontos Jogi és Közbeszerzési Bizottság mellett a meggyengített Emberi jogi és Kissebségi , valamint a lakásügyektől megfosztott Egészségügyi és Szociális Bizottságban kapott helyet..

Egy másik érdekessége a helyosztásnak az MSZP-Együtt belső vitája volt. Mint később kiderült a polgármester csak Steiner Pállal, mint listavezetővel  tárgyalt a helyekről, aki a nekik jutóból majd mindent megtartott az MSZP-nek, és csak a kötelező egyet kapta Juhász Péter és az Együtt. Aki ezt, némi joggal tette szóvá a testületi ülésen. Természetesen nem talált értő fülekre, Ami viszont még érdekesebb, hogy mindezek után Juhász Péter engem talált meg, mint aki felelőse, vagy elősegítője volt ennek a számára méltánytalan helyzet kialakulásának és nyilvános posztban vádolt meg, hogy összejátszottam a Fidesszel az ő kigolyózása érdekében. Érdekes módon nem a Fidesz, sem a Jobbik került a célkeresztjébe, de még Összefogásos képviselőtársát is kevésbé támadta, mint az LMP-t. Úgy látszik be van állítva a célkereszt már most..

 

Az első rendes ülés anyagai részben technikai jellegűek voltak, Az alakuló ülésen megszavazott SZMSZ módosításnak megfelelően vezették át a bizottságok neveit és az új hatásköröket.

Két dolog volt, ami érdemi tartalmi kérdést érintett. Ahogy már korábban írtam a lakásügyeket elvették az Egészségügyi és Szociális Bizottságtól és átkerültek a Tulajdonosi Bizottsághoz. Ez azt jelenti például, hogy mostantól a szociális szempontok alapján megítélt lakbércsökkentésekről nem a Szociális, hanem a Tulajdonosi Bizottság dönt majd, de a szociális lakásigénylés elbírálásáról sem. Ez rengeteg kérelmet és ügyet jelent valamint más kompetenciát igényel, mint a Tulajdonosi Bizottság tagjaié.

Másrészt viszont a lakásértékesítések feletti eddigi kettős kontroll is eltűnik. Eddig a lakásértékesítésekben az Eü és Szoc Bizottságnak és a Tulajdonosi Bizottságnak is döntenie kellett. Mostantól csak a Tulajdonosi Bizottság fog dönteni. A döntés talán nem független attól , hogy a Szociális Bizottságban az előző ciklusban mint külsős tag számos vitám volt a többséggel a lakásértékesítések kérdésében. Én a kerületi ingatlanvagyon megtartásáért harcoltam, de a Fideszes többség az érveimet lesöpörve folytatta a lakásvagyon privatizálását a rendeletek által biztosított rendkívül alacsony árakon, többször közismert politikai kapcsolatokkal rendelkező egyéneknek.

Ha esetleg ez a gyakorlat folytatódna, mostantól tehát az egy szem Jobbikos delegált jelenti majd a kontrollt, Sok sikert kívánunk neki!

Természetesen az előterjesztés elleni érveimet kifejetettem és a javaslatok ellen szavaztam.

Másik számottevő változás a Kulturális Tanácsnok posztjának létrehozása volt, amellyel a korábbi Kulturális és Emberi jogi (most Emberi Jogi, Nemzetiségi és Egyházügyi  Bizottság) jogköreit gyengítette a testület és a helyi kultúra felett adott kiemelt hatalmat Wolmuth István tanácsnoknak.

 

dr. Csonka Krisztián az LMP képviselője

A bejegyzés trackback címe:

https://drotker.blog.hu/api/trackback/id/tr726937755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása